Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η Ανδρος φλέγεται


Αυτό το πύρινο στεφάνι στην κορυφή του βουνού, χθες βράδυ με τρέλανα. Από το σπίτι μου οι Κατακαλαίου μοιάζουν σαν να είναι το σύνορο του κόσμου και αυτός ο "κόσμος μου" χθες βράδυ πήρε φωτιά. Δεν μπορώ να καταλάβω, όπως όλοι οι Ανδριώτες, τι γίνεται φέτος τον Οκτώβριο, Γιατί τόσες φωτιές; Γιατί καίγεται το νησί από βορρά προς νότο. Τι συμφέροντα; ποιοι αδίστακτοι θέλουν να κάνουν την Ανδρο κάρβουνο;  Θέλω να ελπίζω πως έχει γίνει θαύμα και η φωτιά να έχει αντιμετωπιστεί, έχει τεθεί υπό έλεγχο, έχει γίνει κάτι να σταματήσει το κακό.
21.46 Μια σταματά, μια αλλάζει κατεύθυνση, εκεί που πάει να σβήσει φουντώνει... Ένας αχάβαδος ανάβει φωτιά καίει ένα λόφο, τρια βουνά, μισό νησί. Πάντα όμως υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τους αχάβαδους: να τους βάλουμε να πληρώσουν. (αυτές βέβαια είναι σκέψεις της επόμενης μέρας μιας και η φωτιά μαίνεται, καίει τα υπέροχα μυρωδάτα φρύγανα, τους δρύδες, τα λάινα, τα δένδρα, της Αντρου μας)
# Θέλω αύριο το πρωί να βάλω στο μπλογκ μια φωτογραφία π.χ. το Μέσα Χωριό, μια λεμονιά, ένα Αντριώτικο σύννεφο, ή ένα κομμάτι θάλασσα γαλάζια,  η φωτιά να έχει σβήσει... και αυτό το πύρινο στεφάνι πάνω στην κορυφή να έχει εξαφανιστεί.

26 σχόλια:

  1. Kαλημέρα από Μαραθώνα. Μεγάλη είναι η δοκιμασία του νησιού τούτο το φθινόπωρο. Και να μη βρίσκεται ένας ένοχος....Κρίμα και πάλι κρίμα. Είθε η Πανάχραντος να βοηθήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δημήτρη, περιμένω να περάσει λίγο η ώρα να αρχίσω τα τηλέφωνα, αλλά ποιος θα κοιμήθηκε απόψε... μόνο οι αχάβαδοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η φωτια πρεπει να εχει σβησει,το μονο που βλεπω μαυρο καπνο!!ολη την νυχτα ομως οι φλογες χορευαν ασταματητα!!!κριμα και πολλα γιατι!!!καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι ακομα εχει φωτια!!!!ποσα δεντρα και ποσα μελησσια καηκαν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις έμαθα ότι η φωτιά είναι στο Τρικόλι, πολύ κοντά στα Αποίκια. Περιμένουν τα αεροπλάνα.
    Μαύρη μέρα ξημέρωσε για την Άνδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η βεραντα μου ειναι γεματη αποκαιδια!!!αυτην την φορα πρεπει καποιοςν τιμωρηθει!!δεν γινεται να εχει καει η μιση αννδρος και να μην κουνιεται φυλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα θα την σβήσει η αεροπορία την φωτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεχρι και το νιουζιτ μας αναφερει!!τα αεροπλανα εφυγαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλοκαιρακι ενας τουριστας εχεσε εξω απο το Συνετι και εβαλε φωτια να καψει το χαρτι υγειας!!!εκαψε μεγαλη περιοχη και τον βρηκαν!!!και εποχη που σε καθε χωριο ειναι μια χουφτα ανθρωποι ειναι δυνατον να μην ξερουν ποιος ειναι???πλακα μας κανουν?δεν ζω στο νησι...αλλα τα χωματα του λατρευω,το περιβαλλον.τη γη!αν ηξερα ποιος ειναι θα τον ειχα δωσει!!!και εκει τον σκεπαζουν,τον καλυπτουν,γιατι ρε παιδια πεστε μου!!βρεστε μου εναν λογο που να ειναι περα απο το εγκληματικο "που να μπλεξω τωρα!"και περα απο προσωπικα συνφεροντα!!......λυπαμαι,και λυπαμαιπαρα πολυ....καιγεται ενα κομματι της καρδιας μου!και της δικης σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για την φωτια που ξεσπασε εχθες το βραδυ και συνεχιζει μεχρι τωρα ειμαι σιγουρη πως αν ηξεραν ποιος την εβαλε θα τον ειχαν παει στην επανω πλατεια και θα τον λυντσαραμε εμεις οι ιδιοι!!!για την ωρα ευχομαστε να σβησει η φωτια,να εχουν τελειωσει ολα και μετα πιστευω θα τον-τους βρουνε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή υπάρχει ενας πυρομανής που καίει την Ανδρο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/508345/andros-se-exelixi-megali-pyrkagia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς νύχτωσε και η φωτιά συνεχίζει και καίει τις Εβρουσές. Μία από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού μας. Δεν υπάρχουν λόγια για την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπέρα, κριμα που μερικοί βοσκοί καταστρέφουν το νησι, και κανείς δεν μπορει να αποδώσει δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπέρα, κριμα που μερικοί βοσκοί καταστρέφουν το νησι, και κανείς δεν μπορει να αποδώσει δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα, κριμα που μερικοί βοσκοί καταστρέφουν το νησι, και κανείς δεν μπορει να αποδώσει δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλησπέρα, κριμα που μερικοί βοσκοί καταστρέφουν το νησι, και κανείς δεν μπορει να αποδώσει δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλλον έχεις δίκιο φίλε μου skouliki, με όσους μίλησα από χθες για αχάβαδους, που βάζουν φωτιά για να κάψουν χόρτα.
    Το θέμα είναι ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kalispera.
    ti napo kai ego apo toso makria.efxome oi anthropi eki safto to meros na einai kala kai ta zoakia
    krimas krimas krimas.
    mas xalane ton paradisomas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νάτα και εδώ μιλούν για βοσκούς. Για πείτε μου κάτι, τώρα ξεφύτρωσαν βοσκοί στην Άνδρο;;γιατί παλαιά δεν γίνονταν αυτά;;; ποιος θυμάται να μου πει παρόμοιες καταστάσεις σε προηγούμενες δεκαετίες;;ξαφνικά η Άνδρος καίγεται από ''αχάβαδους''που στο κάτω-κάτω ήταν εύκολο να εντοπισθούν.΄΄Αχάβαδοι''κάψανε και την Πελλοπόνησο πριν κάποια χρόνια;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλα ,τοσα χρονια τις φθινοπωρινες τις πασχαλινες πὖρκαιες τις εχουμε ξεχασει.
    Απλα κανεις δεν θελει να πει για τον φιλο η γειτονα η συγγενή που εβαλε φωτια από αγνοια και βλακεια για να μην πω κατι άλλο.
    Οσο για τα συμφεροντα τοσο χαζοι ειμαστε που πρεπει να καψουνε τα φρυγανα για να πανε μετα οι κακοι καπιταλιστες να φτιαξουν ανεμογεννήτριες.Αν υπαρχει κανενας νομος που να το λεει ότι στα καμενα γινονται ελευθερα ανεμογεννήτριες ας μας ενημερωσει και τους υπολοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανωνυμε νο.1 δεν μίλησα για βοσκούς, γνωρίζω ελάχιστους βοσκούς στην Ανδρο.
    Ανώνυμε νο2 κάπως έτσι...
    Χθες το πρωί έλεγα πως δεν μπορεί να είναι σύμπτωση τόσες πολλές φωτιές φωτιές. Στη διάρκεια της ημέρας, μιλώντας με πολλούς που μένουν μόνιμα στην Άνδρο αναθεώρησα. Μπορεί να τις φωτιές να τις βάζουν απρόσεκτοι Ανδριώτες.
    Όπως και να έχει τι λέει ο καθένας μας, ο Δήμαρχος θα βρει την άκρη, ή θα προσπαθήσει να την βρει, η πυροσβεστική θα βγάλει πόρισμα κτλ.
    Καλημέρα, πείτε μας αν η φωτιά έχει σβήσει εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βαλε την λεμονια,το συννεφο,την θαλασσα.το Μεσα χωριο,το πυρινο στεφανι εσβησε!!!οτι ητανε να καψει το εκαψε!!μακαρι να ειναι η τελευταια φωτια!!!!καλημερα!καλημερα boul boul!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ερωτηση.....αν βαζουν τις φωτιες "ξενοι δακτυλοι" "αχαβαδοι" "απροσεκτοι χωρικοι-βοσκοι" "νεφελιμ" ή οτι αλλο αυτο παυει να ειναι ποινικο αδικημα και περιβαλοντολογικο εγκλημα?οι ενοχοι δεν πρεπει να τιμωρηθουν ωστε να παρουν και ενα μηνυμα οι υπολοιποι?και για να τιμωρηθουν πρεπει να ΒΡΕΘΟΥΝ!! ο δημαρχος δεν ειναι ο Ηρακλης Πουαρω και ουτε η δουλεια του ειναι να βρισκει ενοχους.αλλη ειναι η δουλεια του και ευχομαι να την κανει,το θεμα ειναι να βρεθουν αυτοι που τις βαζουν,και φοβαμαι οτι ΔΕΝ θα βρεθουν γιατι οπως λεει και ο ανωνυμος Νο2 κανεις δεν θελει να πει για τον γειτονα και τον κουμπαρο!! ΟΚ παιδια....αφηστε λοιπον τον γειτονα και τον κουμπαρο να σας καιει το νησι!ειπα και αλλοτε..μπορειτε να μην καταδωσετε(αν αυτο εδω περιεργως ειναι κακο ενω ανετα γινεται σε αλλες περιπτωσεις!) αλλα να ΣΥΝΕΤΙΣΕΤΕ μονοι σας σαν κοινωνια τους δραστες με προειδοποιηση οτι την επομενη φορα δεν θα χαριστειτε!δοκιμαστε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πουραρώ δεν είναι ο Δήμαρχος αλλά θα σίγουρα θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή