Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μαρμελάδα από νεράντζια Ανδριώτικα

Είναι κρίμα να αφήνουμε τους καρπούς των δένδρα χωρίς κάτι να τους κάνουμε. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε περίπλοκα γλυκά. Μια μαρμελάδα όμως είναι κάτι απλό και εξαιρετικά χρήσιμο. Φτιάχνουμε έτσι κάτι υγιεινό, χωρίς συντηρητικά, εξοικονομούμε και χρήματα. Ας δούμε τη συνταγή της Ελένης Σαλουβάρδου:
Φωτογραφίες: Paul Van Sande. Ο δίσκος είναι της εποχής της Greek Line!
Αφαιρούμε το ξύσμα από τα νεράντζια. Στην μαρμελάδα νεραντζιού είναι καλό να προσθέσομε και λίγα λεμόνια και πορτοκάλια. Η γεύση θα είναι πιο ενδιαφέρουσα... Εγώ χρησιμοποίησα 18 νεράντζια, 4 μεγάλα λεμόνια και 3 μεγάλα πορτοκάλια.


Ξεχωρίζομε τις φλούδες κόβοντάς τες σε κομμάτια, -περίπου 5 κομμάτια για κάθε ένα φρούτο. Τις βράζομε τρεις φορές, χρησιμοποιώντας δύο κατσαρόλες με νερό, πού βράζει, μεταφέροντάς τες από την μία κατσαρόλα στην άλλη, ώστε να τις κρατάμε μαλακές, και με σκοπό να πετύχομε να φύγει η πικρίλα.
Αφήνομε τις βρασμένες φλούδες σε νερό τουλάχιστον για 12 ώρες, ώστε να φύγει ακόμη περισσότερο η πικρίλα.

 Βράζομε το εσωτερικό των νεραντζιών, -μαζί και των λεμονιών και των πορτοκαλιών-, και το αφήνομε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το "ζυμωνομε" με τά χέρια, ώστε να ξεχωρίσομε και να κρατήσομε τον πολτό. Θα πετάξομε τα κουκούτσια και τις μεμβράνες της κάθε φέτας, γιατί αυτές έχουν πικρίλα.

Βάζομε στην κατσαρόλα μαζί τις φλούδες (μισές πολτοποιημένες στο μπλέντερ και μισές κομμένες σε λεπτές λωριδίτσες),  και τον πολτό τού εσωτερικού προσθέτοντας ίσο όγκο ζάχαρης.
Νάτος ο πολτός και να και αυτά, πού θα πετάξομε.

Ανακατεύομε απαλά με ξύλινη κουτάλα έως ότου η μαρμελάδα να στέκεται σε πιατάκι, πού θα κρατήσομε όρθιο. (Δημιουργούμε με το δάχτυλο κενό μέσα στην μαρμελάδα και αν γυρίσομε όρθιο το πιατάκι, αυτό πρέπει να παραμείνει κενό και όχι να γεμίσει από μαρμελάδα).
Όσο είναι ακόμη ζεστή γεμίζομε πεντακάθαρα βαζάκια, (τα έχομε "φουρνίσει" στους 70 βαθμούς), τα γυρίζομε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Η Ελένη Σαλουβάρδου, με τις συμβουλές της Μαριλένης Στρατή και της Αννέτας Σαλουβάρδου, έφτιαξε μαρμελάδα νεράτζι. Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Paul Van Sande. Οι super Ανδριώτισσες νοικοκυρές μπορεί να βρουν λάθη, γράψτε τα στα σχόλια. Στείλτε και την δική σας συνταγή.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα, τι ψύχρα και αυτή, κοντομάνικα και ζακετούλα, μάλλον έτσι θα την περάσουμε φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MIA KALH KAI GLYKIA-SAN THN MARMELADA-MERA KAI EYDOMADA SE OLOYS.
    VLEPO THN THALASSA,PO PO PO SAN KATHREFTIS EINAI,TI KALA POY THA HTAN NA EINAI ETSI PANTA,HREMH KAI GALHNIA,GIA NA DOYME POS THA EINAI TON IOYLIO KAI AYGOYSTO !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Κουλουρίτσα, φιλιά στο θ. Νίκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα με αρκετή ψύχρα και συννεφιά, μάλλον δεν μπήκε καλά ο Ιούνιος.
    Γειά σου Κουλουρίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν βγάζουν απο την αρχή τα κουκούτσια,δεν θα πικρίζουν????
    Εγω κάνω μαρμελάδα φράουλα και πορτοκάλι....δεν εχω κάνει άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή