Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ντόπια κουζίνα

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ( 9-10-11) πραγματοποιήθηκαν στο μουσείο Μπενάκη οι "Μέρες γαστρονομίας" που φέτος ήταν αφιερωμένες στην Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα. Οι συζητήσεις, διαλέξεις και οι παρουσιάσεις προϊόντων των παραγωγών είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα Νερά Σάριζα "εκπροσωπούσαν" την Ανδρο. Μου φάνηκε φτωχή η συμμετοχή του νησιού μας, αλλά στο χώρο της έκθεσης, ανάμεσα στους άλλους παραγωγούς μ' άρεσε τελικά που από την Άνδρο ήταν κάτι πολύτιμο και άγνωστο για τα υπόλοιπα νησιά: το Ιαματικό νερό.
Οι ομιλητές στις θεματικές ενότητες τόνιζαν το πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη μιας "ντόπιας κουζίνας" που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ο επισκέπτης θέλει να γευτεί ντόπια φαγητά. Μια γευστική ανάμνηση ίσως τον ξαναφέρει πάλι πίσω. Ενας κακός εστιάτορας μπορεί να αλλάξει την συνολική άποψη του για τον τόπο.
Η κουζίνα μας για χρόνια δεν είχε τη θέση που της άξιζε στα παγκόσμια γαστρονομικά δρώμενα, με την εικόνα της να περιορίζεται σε πιάτα «τουριστικής» αποδοχής. Η πρόσβαση σε ελληνικά προϊόντα ποιότητας της δίνει νέα ώθηση, αλλάζοντας το σκηνικό.  Η νέα Ελληνική κουζίνα λέει ο σεφ και θεωρητικός της κουζίνας Κώστας Τσίγκας.
Μεγάλη χαρά μου έδωσε η τεράστια ουρά που είχαν τα Τυροκομικά Ανδρου- Ασούτης στην έκθεση του περιοδικού: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, Τεχνόπολη στο Γκάζι. Ο Ασούτης χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανάμεσα στους ειδικούς της γεύσης και φυσικά τα προϊόντα του είναι κορυφαία.

Χρήσιμα: aegeancuisine.gr e-kyklades.gr
Αειφορική χρήση των Ελληνικών Αρωματικών Φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα
Τα εστιατόρια σε κάθε νησί που έχουν πάρει το "σήμα" AegeanCuisine (δείτε εδώ)

4 σχόλια: