Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

50 χρόνια Gutenberg

Κώστας, Δαρδανός, Γιάννης Μαμάης, Γιώργος Δαρδανός
Χθες στον ΙΑΝΟ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 50 χρόνια εκδοτικής παρουσίας των εκδόσεων Δαρδανός Gutenberg. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από συνεργάτες, φίλους, γνωστούς. Ο Γιώργος Δαρδανός απολαυστικά διηγήθηκε μερικά στιγμιότυπα της πολυτάραχης ζωής του. Αποκάλυψε μυστικά της επιτυχίας του, δηλαδή: αφοσίωση, λατρεία μεγάλη στα βιβλία, καλή σχέση με τους συνεργάτες, όχι δάνεια. Δηλαδή βασικές αιώνιες αρχές που λησμονήθηκαν λίγα χρόνια πριν την "κρίση" με το ομαδικό μεθύσι της υπερκατανάλωσης, κ.τλ και που σήμερα φαντάζουν σαν μοναδικοί τρόποι επιβίωσης.
"Είμαι αισιόδοξος θα έλθουν δυσκολότερες ημέρες"
Ο Γιάννης Μαμάης μίλησε για την αισθητική των εκδόσεων, ο Κώστας Δαρδανός για το μέλλον και την συνέχεια. Βέβαια μέσα σε όλα αυτά υπήρχε η Ανδρος, παντού στις περισσότερες φράσεις γιατί ο Γιώργος Δαρδανός είναι ένας κλασικά φανατικός Ανδριώτης. Μίλησαν πολλοί από το κοινό καταθέτοντας ο καθένας την εμπειρία του, με τον Μανώλη Γλέζο να "κλέβει την βραδιά"*. Πολλές ευχές λοιπόν και στους τρεις, καλές δουλειές. Ζήτω η Ανδρος!

* Έλεγε ο Γλέζος πως ο Δαρδανός βάζει πέτρες στο Πέταλο (994 μ,) για να μετρηθεί πιο ψηλό από τον Ζα (1004 μ.) της Νάξου. Προσωπικά βρίσκω απόλυτα λογική την πράξη του Γιώργου, μέχρι που το καλοκαίρι λέω να στοιβάξω τις δικές μου πέτρες. Μα για λίγα μέτρα; Άδικο δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: