Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τα αλμυρίκια του Νημποργειού

Τα αλμυρίκια του Νημποργειού, (που φέτος είναι καθαρά, αλλά που θα μπορούσαν να τα καθαρίσουν καλύτερα) ήταν μέχρι το ΄80 οι ανεπίσημες "καμπίνες" αλλαγής μαγιό. Συνήθως όσοι κατέβαιναν από τα χωριά για να κάνουν μπάνιο αλλά και οι Χωραϊτες άλλαζαν ρούχα στα αλμυρίκια. Επίσης κατέφευγαν στα αλμυρίκια για να προφυλαχθούν από τον δυνατό ήλιο. Παλιά ο Νημπορειός ήταν χωρισμένος σε ζώνες. Ο καθένας είχε τη θέση του, όπως είχε το στασίδι του, το δένδρο που έδενε το γάιδαρο του. Στον όμιλο ήταν φυσικά τα μέλη του Ναυτικού ομίλου Ανδρου αλλά και τα παιδιά που κλεφτά έκαναν βουτιές από την προκυμαία.  Έξω από του Ψωμά (Ρεγκούκος-Δωδώνη) μέχρι τις καμπίνες (εκεί που είναι το αλμυρίκι κοντά στο ζαχαροπλαστείο Κύμα) τα θανατηφόρα κορμιά. (!!!) Από τις καμπίνες μέχρι τον Τούρλο μαμάδες παιδάκια που παίζανε στα βράχια. Από τον Τούρλο και πέρα οι ευτραφείς, στρουμπουλές, τα παιδιά που τα συνόδευαν γιαγιάδες, πολλοί και διάφοροι που ήθελαν να κάνουν μια βουτιά και να φύγουν και φυσικά σε όσους άρεσαν τα βότσαλα. Όπως και να είχε τα αλμυρίκια ήταν γεμάτα κόσμο. Φέτος λοιπόν μ' άρεσε που τα είδα καθαρά (όχι όμως κοντά στην πλατεία που είχε βρώμα) άλλαξα δύό-τρεις φορές το μαγιό και συνέχισα το δρόμο μου για το χωριό...

9 σχόλια:

  1. Εγώ μόνιμα στα βότσαλα έκανα μπάνιο, γιατί άραγε;... χε, χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μου θύμισες! Τις εποχές που πηγαίναμε με τη θεία μου και κάναμε μπάνιο στα αλμυρίκια, για να μην μας βλέπουν από το δρόμο και εκεί αλλάζαμε. Υπέροχες εποχές!
    Κι εγώ στα βότσαλα πήγαινα και πηγαίνω (όχι γιατί είμαι παχουλή, ποιος είπε τέτοιο πράγμα?), γιατί μ'αρέσει η ησυχία που έχει.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παλιά χρόνια κάναμε βανιο μαι τα εσορουχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Boul-boul,έχεις τη νοσταλγία μέσα σου και την εκφράζεις πάντα τόσο όμορφα....
    Πόσα χρόνια πίσω.....δεν λέω,λες και δεν ξέρετε....χαχαχα
    Αααααααααχχχχχχχ,όμορφα νεανικά χρόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητές-οι μου δεν πρόκειται για νοσταλγία αλλά για μνήμη που ευτυχώς έχω ακόμη. Στα αλμυρίκια δεν αλλάζαμε τα μαγιό μας; Φέτος λοιπόν που έτυχε να αλλάξω το μαγιό μου το θυμήθηκα.
    Και με τα εσώρουχα κάναμε μπάνιο και χωρίς εσώρουχα και όπως μας γέννησε η μάνα μας...
    Αλήθεια δεν μπορούν να φυτέψουν αλμυρίκια; Τι λέω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε τα εσώρουχα... του φρούτου; (Fruit of the Loom)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φανταστικά τα μπλουζάκια fruit of the Loom!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστικά τα μπλουζάκια fruit of the Loom!

    ΑπάντησηΔιαγραφή