Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

"Εφυγε" ο Αντώνης Πολέμης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα τ' απόγευμα ο Αντώνης Πολέμης. "Εφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Βιβλιοπώλης, τυπογράφος, υπέροχος συζητητής, βιβλιοφάγος, νευρικός, φωνακλάς, ποδηλάτης, "κάτοικος" Κατακαλαίων, Χωραίτης, Στενιώτης, βασικά Ανδριώτης, υπερβολικά "άνευ ορίωνάνευ όρων" Ανδριώτης. Γνώριζε απίστευτες πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, τις υποστήριζε με την βροντερή φωνή του και όσο ο Αντώνης μιλούσε όλοι από τον Πλάτανο μέχρι την Λέσχη ήξεραν καλά τι έλεγε! Τα τελευταία χρόνια, όταν στέγασε την "μηχανή του" σε χώρο της Καϊρειου βιβλιοθήκης, με καμάρι εξηγούσε στους επισκέπτες την μαγική τέχνη της τυπογραφίας. (από μια τέτοια επίσκεψη είναι και η φωτογραφία) Το βιβλιοχαρτοπωλείο που διατηρούσε με την σύζυγο του Ερατώ ήταν για δεκαετίες "σήμα κατατεθέν" της Χώρας. Ερατώ, Πόπη, Ηλία θερμά συλληπτήρια.

8 σχόλια:

  1. Έφυγε ένας άνθρωπος που ήξερε την νεώτερη ιστορία του νησιού μας, καλύτερα και από τα βιβλία. Ήξερε τους πάντες και την ιστορία της κάθε οικογένειας. Όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι είναι σαν να χάνεται ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπως μου ήρθε, απόψε... εκεί που προσπαθούσα να "χωνέψω" τα "φρέσκα" πρόσωπα της κυβέρνησης ήρθε η είδηση του θανάτου... και με προσγείωσε. Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποσο λυπηθηκα!χαρμα ανθρωπος και τοσο ωραιος!ηταν φιλος με την Χρυσανθη και μαλιστα μια φορα μου ειχε πει η μαμα μου περπατουσε στην Αθηνα στο κεντρο και ξαφνικα ακουει μια φωναρα "ε!βρε Χρυσανθη!!" γυρνα και βλεπει τον Αντωνη!ηταν στην Ομονοια και μου ειπε η Χρυσανθη "πρεπει να μας ακουσαν μεχρι Πλ Βικτωριας!"

    θερμα συλλυπητηρια στην οικογενεια του και ευχομαι εκει που πηγε να ξαναφωναξε την ιδια φραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα βρε Αντώνη, πού πας;
    Πού μας αφήνεις όλους έρμους και μόνους, χωρις τη βροντερή φωνή σου, χωρίς τις ιστορίες σου, χωρίς τον ενθουσιασμό σου 'Μαγεία βρε Ερατώ , κοιτα μια μαγεία'.
    Από παιδί ακόμα στο σχολείο είχα καταλάβει ότι η Πόπη δεν ειχε ανάγκη τους δασκάλους της, τάχε μάθει και τα μαθαινε όλα κοντά σου. Απο τα άπειρα βιβλία σου, από τις συζητήσεις σας, από της αμφισβήτηση των πάντων, ψάχνοντας την αλήθεια. Μια φορά θυμαμαι είχαμε μια πολιτική συζήτηση στην πάνω πλατεία, στα τραπεζάκια του Μπόνη, ήταν και η Πόπη. Ειχε φτασει η κουβέντα σ ενα αδιέξοδο γιατί δεν θυμόμασταν ένα ιστορικό γεγονός, σχετικό με το θέμα συζήτησης. Τότε περνουσες εσυ και αμέσως σε φώναξε η Πόπη να μας το ξεκαθαρίσεις.
    ΄Ενα κείμενο του Αντώνη Σουρούνη, ζωντανεύει τον Αντώνη Πολέμη.
    Διαβάστε το, αξίζει: http://www.kykladesnews.gr/islands/greece-islands-andros/71-newscategory/50863-2010-01-29%2005-53-00.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας είναι η μνήμη του αδιάλλειπτη στο μέλλον για όλους... Μα μου βγαίνει ένα ΄ρώτημα..
    Κατέγραψε άραγε κανείς τις έμφορτες γνώσεις του για την ιστορία και τη λαογραφία της Ανδρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θερμά συλληπητήρια στην κα Ερατώ στη Πόπη και τον Ηλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θερμα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συλληπητήρια...
    Καλό του ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή