Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Το ψάρι του Ευαγγελισμού...

Το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαϊων.  Η ορθόδοξη εκκλησία έχει συνδέσει ορισμένες γιορτές με την κατανάλωση ψαριών, αύριο λοιπόν τρώμε μπακαλιάρο. Έψαξα στο διαδίκτυο για το "ιδανικό ξαλμύρισμα", οι γνώμες πολλές. Κάποιοι λένε για 30 ώρες, άλλοι για 12-16 ώρες. Το ευκολότερο βέβαια είναι να τον φάμε σε κάποια ταβέρνα με την συντροφιά φίλων. Εκεί σίγουρα όλα θα είναι τέλεια. Προσωπικά θα δοκιμάσω αύριο να τον τηγανίσω. Εκτός από τη γευστική απόλαυση θα κάνω καλή γυμναστική στα χέρια, ώμους, πλάτη μιας και θα τρίβω τα πλακάκια πολύ ώρα. Αγόρασα μπακαλιάρο Ισπανίας (οι Βάσκοι διάβασα πως ήταν από τους πρώτους που τον πάστωσαν) Πριν χρόνια ήταν το ψάρι του φτωχού, χωμένο στ' αλάτι τον διατηρούσαν πολύ καιρό εκτός ψυγείου που... φυσικά δεν υπήρχε! Ειδικά σε κάποια χωριά όπως η Βουρκωτή ήταν βασική τροφή. (υπάρχουν πολλά σχετικά ανέκδοτα γι' αυτό) Θυμάμαι τον Μπέη που τους είχε "ξαπλωμένους" στην κασέλα. Αγοράζαμε φύλλο-φύλλο και το ξαλμύρισμα αποκτούσε μυθικές διαστάσεις . Ήταν η εποχή που απλές εποχιακές συνήθειες ξέφευγαν από την καθημερινότητα και έτσι "υπερβολικά" στόλιζαν τις ήσυχες μέρες μας. Με τ' απλά άλλωστε νοστιμεύει η ζωή. Σήμερα είναι πιο ακριβός από το κρέας, αλλά δεν πειράζει φτάνει να έχουμε λεφτά να τον αγοράζουμε. Και του χρόνου λοιπόν...
Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

16 σχόλια:

  1. Μπακαλιάρος πλακί
    μπακαλιάρος τηγανιτός
    μπακαλιάρος γιαγνί
    μπακαλιάρος σκορδαλιά
    μπακαλιάρος σούπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπακαλιάρος σκορδαλιά για μενα και μονο!
    Καλημέρα καλό Σ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπακαλιάρος τηγανιτός χωρίς σκορδαλιά γιατί με πειράζει. Αλλά και πλακί δεν είναι άσχημος.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ !!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπακαλιαροκροκέτες με turboσκορδαλιά όλα τα λεφτά ,,,
    Καλημέρα σας ,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπακαλιαροκροκέτες με μπίρα μπεντανόστιµες και τραγανές.

    Υλικά
    Για τις μπακαλιαροκροκέτες:
    500 γραµµ. ξαλµυρισµένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος
    2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα
    4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
    1 αυγό
    1/2 ματσάκι
    άνηθος ψιλοκοµµένος
    1/2 ματσάκι μαϊντανόςψιλοκομμένος
    1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
    250 γραµµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
    μπόλικο φρέσκο πιπέρι

    Εκτέλεση (στα 5 μετρα χεχε)

    Διαλέξτε παχιά φιλέτα παστού μπακαλιάρου και αφαιρέστε την πέτσα και τα σκληρά μέρη. Μουσκέψτε τα σε μπολ µε νερό που να τα σκεπάζει. Αλλάζετε συχνά το νερό ώστε να ξαλµυρίσει γρήγορα και να φουσκώσει η σάρκα του. Ο συνδυασμός µε τη σκορδαλιά είναι απλά τέλειος!
    Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.

    argiro.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι "Μύλοι Κρήτης",εχουν ένα αλεύρι για τηγάνι που κάνει τα τηγανητά τέλεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 4 πεντανόστιμες συνταγές με μπακαλιάρο!

    http://www.e-diet.gr/2012/03/syntages-me-mpakaliaro/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+e-dietgr+%28e-Diet.gr%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι στεναχώρια σήμερα και αυτή... Ο Πάγκαλος δεν θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Ένα μπακλαβά έφαγα για αν το ξεπεράσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί βρε Θόδωρα μου το έκανες αυτό; Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Γιαουρτοκαταπέλτης» βρέθηκε στην πλατεία Εξαρχείων!

    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2012/03/blog-post_7362.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εφυγε ο Θοδωρος,ο Θοδωρής εχάθει
    αδειασαν τα έδρανα και η βουλή εχάθει!
    Ποιητής εκ του προχείρου.......χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σκέψου να ετρωγα και εγω μπακλαβα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φτανει καλέ με τις σκορδαλιές
    δεν αντέχω άλλο
    εσεις τις φαγατε εμένα έπεσε η πιεση
    πιφφφ
    φατε και κανένα γιαουρτάκι!!!
    με πετσούλα και πολλά λιπαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΒΡΑΣΤΟΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ,ΚΑΡΟΤΑ,ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ,ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ,ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ.Α ΞΕΧΑΣΑ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ.ΕΛΑΦΡΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ,ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΧΙ.ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή