Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Σύλλογος επαγγελματιών Κορθίου

Ομάδα Κορθιανού Καρναβαλιού
Με χαρά σας πληροφορούμε πως για 26η χρονιά θα διοργανωθεί και φέτος από τις 24 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2012, το Καρναβάλι στην περιοχή του Κορθίου, με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων όπως και πέρυσι. Την περσινή μας προσπάθεια αγκάλιασαν, με χαρά και κέφι, Ανδριώτες απ όλο το νησί παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις του τριημέρου, καθώς επίσης και ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών από την Αθήνα. Η περσινή επιτυχία μας δίνει κουράγιο να προσπαθήσουμε και φέτος εν μέσω δύσκολων καιρών να αναβιώσουμε μία από τις παλαιότερες παραδόσεις που είναι το Καρναβάλι και να δώσουμε μία νότα χαράς στη στενάχωρη διάθεση.
Όπως όλοι γνωρίζετε, πρόσφατα συνέβη μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούσε στο νησί πάνω από 30 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2011, υποχώρησε στη θάλασσα, ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις. Τόνοι σκουπιδιών κατέληξαν στο Αιγαίο δημιουργώντας τεράστια ρύπανση καθώς και τόνοι σκουπιδιών άρχισαν να συσσωρεύονται στις γειτονιές μας. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμα…..
Κρίνουμε σκόπιμο λοιπόν πως η μόνη λύση είναι να αρχίσουμε όλοι να σκεφτόμαστε οικολογικά και από τα νοικοκυριά μας να ξεκινήσει μία οικολογική συμπεριφορά προκειμένου να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον, προωθώντας την Ανακύκλωση, την Κομποστοποίηση, την Επαναχρησιμοποίηση, την Εξοικονόμηση, ενισχύοντας οικολογικά, βιολογικά και φιλικά προσκείμενα προς το περιβάλλον προϊόντα κατανάλωσης και ίσως δικαίως αναδείξουμε την Ανδρο ως το πιο «πράσινο» νησί των Κυκλάδων. Έτσι, αποφασίσαμε λόγω της γενικότερης δύσκολης κατάστασης αλλά και της αναγκαιότητας να βρεθεί μία λύση, το καρναβάλι μας να έχει ένα σκοπό, να βοηθήσει σε κάτι που αφορά το κοινωνικό σύνολο του νησιού μας.
Το Καρναβάλι μας θα είναι ΠΡΑΣΙΝΟ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ με σύνθημά του ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΩ. Θα επαναχρησιμοποιηθούν όλα τα περσινά υλικά και θα διαμορφωθούν ξανά, όλες οι νέες κατασκευές θα είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, από τα ίδια τα «σκουπίδια» μας, αλλά και από υλικά της γης όπως ξύλα, φυτά , κλαδιά κα.)
Παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, θα τρέξει από τις αρχές του Φεβρουαρίου μία ακόμα δράση με τίτλο « Κάνε τέχνη από σκουπίδια», καλώντας όλους τους Ανδριώτες να εκφραστούν καλλιτεχνικά και με ότι ανακυκλώσιμο «σκουπίδι», να φτιάξουν και να παρουσιάσουν το δικό τους έργο στην πλατεία του Κορθίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δράσεων, και με δεδομένη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας για τις ευπαθείς ομάδες, θέλουμε να βοηθήσουμε με την προσφορά μας σε ρούχα το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων που στηρίζει και υλοποιεί o φορέας ΚΛΙΜΑΚΑ, έτσι θα δημιουργήσουμε ένα ή δύο σημεία συγκέντρωσης ρούχων στο νησί. Σύντομα πληροφορίες. Ευχόμαστε να σας βρούμε αρωγούς σ αυτή μας την προσπάθεια!