Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η βρύση στο Πάνω Χωριό


Οταν το νερό ήρθε κοντά στα σπίτια και οι Λειβαδιανοί σταμάτησαν να κουβαλούν νερό από τις πηγές (Παναγίας, πηγάδι στο Κάτω χωριό) ο Βούλγαρης έκανε δωρεά στις γειτονιές του χωριού "βρύσες" όπως αυτή της φωτογραφίας. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, η "βρύση" είχε κοινωνικό χαρακτήρα. Μέχρι να γεμίσουν τα σταμνιά το κουσέλι έδινε και έπαιρνε. Δεν υπήρχε τηλεόραση και ο κόσμος ήταν στους δρόμους, στις αυλές και όχι μέσα στα ντουβάρια των σπιτιών. Ο Βούλγαρης συνήθιζε να αφιερώνει κάθε βρύση σε κάποιον από τους αποθαμένους του*.  Ήταν "τυχερός" γιατί στα χρόνια πριν το '70 οι άνθρωποι ήταν λιγότερο καχύποπτοι, περισσότερο φτωχοί, πιο φιλότιμοι και οι "δωρεές" του έτυχαν αποδοχής από όλους. Σήμερα αν κάποιος εύπορος θέλει να δαπανήσει λεφτά για τον τόπο του, επιστρέφοντας έτσι κάτι από την εύνοια της τύχης, μέχρι που μπορεί να βρει και τον μπελά του, γιατί η καχυποψία, έχει εκτοπίσει από τις καρδιές μας την εμπιστοσύνη, την αλληλοβοήθεια, τη γενναιοδωρία.
* (Ειρήνη επειδή δεν θυμάμαι, πήγαινε να δεις τι γράφει η επιγραφή)

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα.
    Boulίτσα,εγώ είμαι αυτή που απευθύνεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι βρυσες αυτες ειναι οντως ενα "κοματι" του παρελθοντος γλυκο....

    και ...τις εχτισαν αγαπημενα χερια....ακομα θυμαμαι τον Ηλια μου με το καπελακι του να χτιζει την βρυση κατω απο το σπιτι μας στο μεσα χωριο...και εγω να του πηγαινω το κολατσιο σταλμενο απο την Χρυσανθη και να καθομαι μαγεμενη να κοιτα εκεινα τα θαυματουργα χερια να δημιουργουν.......ηταν βλεπεις η εποχη που ο πατερας μας ηταν ενας μικρος Θεος που τα ηξερε ΟΛΑ και εκανε θαυματα!

    αν και για μενα ποτε δεν περασε αυτη η εποχη....ακομα και σημερα θεωρω τον μπαμπακα μου εναν μικρο θεο....


    καλημερα σε ολους και συγνωμη για την πρωϊνη μου μελαγχολια αλλα με συγκινησε η εικονα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα από την φθινοπώρινη ηλιόλουστη Άνδρο και από εμένα το Γιασεμί.
    Ωραία θεματολογία για ένα τέτοιο πρωϊνό. Μνήμες με ζωντάνια κινηματογραφική πέρασαν στο μυαλό μου από τις γυναίκες συγγενείς και μη που έχω γνωρίσει από τα παιδικά μου χρόνια στο Πέρα χωριό.
    Από τη βρύση του Βούλγαρη στάμνες να έρχονται άδειες και να φεύγουν γεμάτες ,γέλια και νεαρές φωνούλες από τα κορίτσια ,καθημερινό και καθιερωμένο κους κους από τις μαμάδες ...!!!!
    Καλή συνέχεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και από μένα η επιγραφή λέει:

    "ΥΔΩΡ ΕΚ ΤΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΕΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΕΦΕΡΩΝ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το νερό των Μαινήτων φθάνει μέχρι τη τελευταία βρύση του Πάνω Χωριού.(Αν δεν υπάρχουν ...εσκεμμένες διαρροές καθ΄οδόν)
    Ντάλα μεσημέρι Ιουλίου έκανα και τη ξεναγό στις βρύσες του Χωριού για να διαπυστώσειο Γιασεμούλης μετά τη νέα σύνδεση του δικτύου με το νερό των Μαινήτων γιατί το αφιλότιμο δεν έφθανε στην τελευταία και .....ποιός άκουγε τον ..........Πατσαβό!!
    Ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά ...!!! τη βόλτα μου έκανα o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους. Τι ωραία η βρύση της γειτονιάς μου! Πόσο μου αρέσει να βλέπω βρύσες ασπρισμένες και καθαρές και όχι βρώμικες και με κάποιο λάστιχο που παίρνει νερό. Μπράβο Κορίνα που διάβασες τι γράφει η βρύση! Τόσα χρόνια δεν έχω καταφέρει να διαβάσω τι γράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι που είμαι παιδί και έχω καλό μάτι Γαρουφαλιω,,, χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, καλημέρα!
    Οι αγαπημένες βρύσες του χωριού, και στιγμές στη μνήμη που δεν ξεχνιούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Κουπεπούλακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. KALO SAS APOGEYMA,TI OMORFES FOTO POU VAZEIS BOULAKI!!!!! H MEGALH SIGGENTROSH OMOS GINOTAN STOU MPEH,KATHE APOGEYMA ANIGAN TH VRYSH MAZEVOMASTAN APO NORIS NA PAROUME PROTIA GIA ENA STAMNI KAI ENA MPOUGELO NERO,TI MOU THYMISATE!!!!!!!!!!

    NA EISASTE KALA OLOI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. KALO SAS APOGEYMA,TI OMORFES FOTO POU VAZEIS BOULAKI!!!!! H MEGALH SIGGENTROSH OMOS GINOTAN STOU MPEH,KATHE APOGEYMA ANIGAN TH VRYSH MAZEVOMASTAN APO NORIS NA PAROUME PROTIA GIA ENA STAMNI KAI ENA MPOUGELO NERO,TI MOU THYMISATE!!!!!!!!!!

    NA EISASTE KALA OLOI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και καληνύχτα σας

    Την έχω "ακούσει" με τη λέξη φιλότιμο αυτές τις μέρες...
    Δίκιο δεν έχω;
    Αφου δεν υπάρχει φιλότιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δεν υπαρχει φιλοτιμο, δεν υπαρχουν λεφτα, δεν υπαρχει δουλεια, δεν υπαρχει κυβερνηση, δεν υπαρχει αντιπολιτευση, δεν υπαρχει ελλας

    γιατι δεν υπαρχει (δεν υπηρχε- δεν θα υπαρξει) φιλοτιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.youtube.com/watch?v=m2ViRsD40AI&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "δεν έχω κέφια"
    για να συνεχίσω τα "δεν" του ανώνυμου

    Καλημέρα, Τετάρτη σήμερα, στο μέσον της εβδομάδας, σαν περάσει η Τετάρτη φτάνει η Παρασκευή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Παρασκευή φαίνεται ακόμα πιο αναγκαία απο ποτε....πως αλλιώς θα αποφορτιστεί κανείς από το βάρος της εβδομάδας!!!!!
    Καλημέρα ηλιόλουστη...έρχεται βροχερή Κυριακή και εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα!Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών και θέλω να ευχηθώ σε όλους μου τους συναδέλφους Χρόνια Πολλά που:
    -σε εποχές δύσκολες αφήνουμε τα προβλήματά μας στην άκρη και πάμε στο σχολείο με χαμόγελο αφού έχουμε απέναντί μας ανθρώπινες ψυχές ...
    -ενώ δεν έχουμε βιβλία κάνουμε τη έργο μας εξίσου καλά....
    -ασκούμε λειτούργημα και όχι επάγγελμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή