Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Mε το "Νήσος Ανδρος" καραβοκύρη...

Γράφει ο Γιώργος Δαρδανός στο περιοδικό
"ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ" τ. 5, καλοκαίρι 2011
"Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός στο νησί, κάναμε συλλογικά τις εργασίες που αφορούσαν το χωριό μας. Βάζαμε προσωπική εργασία για να καθαρίσουμε την αμπολή για να περνάει εύκολα το νερό για το πότισμα των κήπων, κόβαμε τα βάτα και τα κλαδιά που εμπόδιζαν το πέρασμα στο καλντερίμι, ασπρίζαμε ξωκλήσια πριν φτάσει η μέρα για τη χάρη τους, καθαρίζαμε το ταφείο, και τόσα άλλα. πέρασαν χρόνια, οι συνήθειες άλλαξαν, και όλοι εμείς, τα περιμένουμε όλα από την τοπική αυτοδιοίκηση, μικρά ή μεγάλα έργα"*
Στους γεννημένους πριν το 1980 αυτές οι φράσεις θυμίζουν πολλά. Έτσι όπως τα λέει ο Δαρδανός είναι. Ολοι-ες συμμετείχαμε σε κάποια συλλογική δουλειά. Ασπρίζαμε τους δρόμους, καθαρίζαμε τα χόρτα, η κάθε νοικοκυρά καθάριζε τον δρόμο έξω από το σπίτι της και το χωριό ολόκληρο έλαμπε. Βέβαια τότε η Ανδρος είχε πολύ κόσμο. Τα σπίτια ήταν ανοιχτά και τα παιδιά πολλά. Μια γύρα να φέρναμε είχαμε κάνει το χωριό λαμπίκο. Δεν είναι λοιπόν συγκρίσιμες οι εποχές, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε, κάτι που να μας βγάλει από τα κλειστό οστρακό του εαυτού μας, κάτι για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και γιατί όχι ν' αλλάξουμε λίγο τις ζωές μας. Στη ζοφερή εποχή που ζούμε δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, δεν υπάρχει κανείς. Μόνοι μας είμαστε, εσύ, εγώ, η Μαρία, ο Γιώργος, η Βούλα, η Ειρήνη, ο Κώστας, μόνοι είμαστε ολομόναχοι. Ας μην μείνουμε όμως και ξένοι. Η ζωή... είναι ομαδικό άθλημα, μην τρέχεις μόνος... θα έρθεις δεύτερος...

*η συνέχεια του κειμένου... στο περιοδικό, αγοράστε το, διαβάστε το όποτε σας κάνει κέφι, το βγάζει ένας "παθιασμένος" Ανδριώτης και αυτό τα λέει όλα.

Στάθη από το Πέρα Χωριό χρόνια πολλά!

46 σχόλια:

  1. Τηλεγράφημα-τηλεϊατρική-τηλεκατευθυνόμενος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που βρίσκουμε το περιοδικό;
    (εννοώ οι εκτός Αθηνών και ΄Ανδρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τηλεκαλημέρα........
    ...τηλεκοντρολ,τηλεχρεωκοπία.......τηλε%$#&@,!#^&**%##@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλό μεσημέρι σε όλους!
    Πολύ καλό το άρθρο φαίνεται!
    ...με Ομορφες σκέψεις...για καραβοκύρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=382557&cid=6




    ...... και ζήσαν αυτοί καλά και ΄μεις καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ψιχαλιζει.....ταπ ταπ η βροχη στα φυλαρακια του κηπου......ουρανος μολυβι και τα τζιτζικια μουγκα...τα μαγιο ΔΕΝ τα εχω μαζεψει....θα ξαναπαω!.....ο κοσμος να χαλασει!

    που να σκαστε ολοι εκει δα μεσα στην τηλεδιασκεψη! να πιασει κοψιμο τον Βενιζελο....να του καει η τηλεοραση...να του κοψουν το ρευμα...να βγαλει αυθρες και να μην μπορει να μιλησει!.....να του πρηστουν τα αρ@@@ια και να μην μπορει να κατσει!!!!!

    αααααχ! τωρα εγω παω να μαζεψω τα ρουχα....μουσκεμα θα γινουν!



    Σταθακο καλε μου φιλε που δεν σε ειδα εφετο παρα μονο σε ακουγα(αν και μια γειτονια!)σου ευχομαι να εισαι παντα μα παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. eipa kai go na grapso kati simera ,ala me ta logia tis kapsoraxis FOBAME ande yiasas.

    stathako xronia pola
    ap to koproskilo tis kato gitonias.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ ακόμα δεν βρέχει, αλλά είναι μουντός. Πιό αργά μάλλον θα έρθουν και από εδώ τα πρωτοβρόχια και έχει μια περίεργη ηρεμία, είναι πριν την καταιγίδα. Άντε και καλό χειμώνα.
    Χρόνια πολλά Στάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ,ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!ΕΡΙΞΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΙ ΨΙΧΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΣΤΑΘΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μ' αρεσαν τα πρωτοβρόχια, αν ήμουν μέσα σε μια rolls royce στα Γυάλια και στο δεξί μου χέρι κρατούσα ένα ποτήρι Pink Champagne, μόνο τότε θα μ' αρεσαν τα πρωτοβρόχια.
    Καψοράχη δίκιο δεν έχω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καψοράχη ξέχασες την πίσσα και πούπουλα (τηλεδιάσκεψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η εποχή των τεράτων, Παναγιώτης Αγγελόπουλος

    http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/360/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

    Καψοράχη τι σου έχω; Δες το όνομα του αρθρογράφου, διάβασε το άρθρο. Καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τζιβαέρι πολύ κουβέντα γίνεται σήμερα για την τράπεζα της Ανατολής. Θα μας φύγει το μυαλό, δεν την βγάζουμε καθαρή. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Boul-boulεσύ είσαι σίγουρα?????
    Κατι για πολυτέλειες ακούω....κάποιος μηλάει πολύ.....ποιος κάνει την boul-boul,εεεεεεεεε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Στη Γερμανία για ιατρικές εξετάσεις ο Ιερώνυμος"
    Δεν τον βλέπω καλά τον Ιερώνυμο, σίγα που θα τον άφηνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εδώ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αγανάκτησε, γιατί να μην ξαπλώσω εγώ στην rolls royce. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ετσι που έχουν έρθει τα πάνω κάτω, όλα ειναι πιθανά πια....σωστά.....
    Αλλά χάνουμε τις σταθερές μας και αποπροσανατολιζόμαστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. AN EINAI MERSENTES ΠΕΙΡΑΖΕΙ BOUL BOUL???ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΝΤ,ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΡΑ,ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΟΣ!!!ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ???Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπορεί να μην είναι καλά ο άνθρωπος, ίσως έπρεπε να πάει εκεί που έχουν εξειδικευμένα νοσοκομεία. Που να ξέρω, μου είναι συμπαθής... Είναι πνευματικός ηγέτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν τον βλέπω καλά τον Ιερώνυμο, θα τον χάσουμε και αυτόν.
    Δεν θέλω να ακούω άλλο για τηλεδιασκέψεις και @@@@. Τα πρωτοβρόχια είναι ωραία αλλά δημιουργούν μια μελαγχολία. Boul boul γιατί θέλεις συγκεκριμένα να είσαι στα Γυάλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μ' αρέσουν τα Γυαλια Γαρουφαλιά

    Ρίχνει κάτι μπουμπουνιτά εδώ, έχω αγριευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμείς έχομε ησυχία ακόμα. Αν αρχίσει να μπουμπουνίζει θα φοβηθεί η θ.Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπίτι μου σπιτάκι μου ,,,,
    Ήρθα και έφερα τα πρωτοβρόχια ,,, στο τσακ ,,, χε χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλως τη.....και του χρόνου να εισαι καλά να ξαναπας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστώ Κουτρουλακι μου να είμαστε καλά όλοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανάστατη είναι η μπλογκόσφαιρα από την ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών κ. Β. Βενιζέλου ότι θα επιβληθεί έκτακτο ειδικό τέλος στο σχολιασμό των ιστολογίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για κάθε σχόλιο σε ιστολόγιο, ο σχολιαστής θα πληρώνει τέλος ίσο με τρία λεπτά του ευρώ (0,03 ευρώ). Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί αναδρομικά, από 1ης Σεπτεμβρίου 2011.

    Ύστερα από τον σάλο που ξεσηκώθηκε, ο υπουργός αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις: Το τέλος θα το πληρώνουν όσοι σχολιάζουν με χρηστώνυμο (user name, για να καταλαβαινόμαστε) -οι ανώνυμοι προς το παρόν εξαιρούνται. Θα καταβάλλεται κάθε μήνα, μαζί με τον λογαριασμό στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Εάν ο χρήστης αρνηθεί να πληρώσει, ο πάροχος θα του κόβει τη σύνδεση με το Διαδίκτυο. Η ταυτοποίηση των χρηστωνύμων θα γίνεται με ευθύνη των παρόχων.

    Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας να εξαιρεθούν από το τέλος οι ιστολόγοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολύ περισσότερα σχόλια καθώς πρέπει να απαντούν σε κάθε σχολιογράφο χωριστά. Ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά διευκρίνισε ότι οι ιστολόγοι θα απαλλάσσονται από το τέλος μόνο όταν κάνουν σχόλια στο δικό τους ιστολόγιο. Όταν σχολιάζουν σε ξένο ιστολόγιο, θα πληρώνουν κανονικά, όπως όλοι οι χρήστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Άδικο χαρακτήρισε το μέτρο η κ. Μπακογιάννη, διότι, όπως τόνισε, το ίδιο πληρώνει ένα μονολεκτικό σχόλιο με ένα σχόλιο που πιάνει είκοσι-τριάντα ή και περισσότερες αράδες, τα κοινώς λεγόμενα “σεντόνια”. Ο υπουργός συμφώνησε καταρχήν, αλλά είπε ότι τεχνικά είναι δύσκολο να γίνει διαφοροποίηση των σχολίων αυτή τη στιγμή. Ίσως αργότερα.
    Άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι τα 3 λεπτά του ευρώ είναι πολλά, και ότι έπρεπε να επιβληθεί τέλος 2 λεπτών -όπως λέμε just my two cents, σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν η αρχική σκέψη, και η αιτιολογική βάση του μέτρου’ επειδή όμως η τρύπα στον προϋπολογισμό μεγάλωσε, λόγω των εντελώς απροσδόκητων 24.000 προσλήψεων που έγιναν, ποιος ξέρει από ποιον, αναγκαστήκαμε, είπε ο κ. υπουργός, “να κάνουμε ένα μεγάλο ντου και να σας κάνουμε τα δύο τρία”.

    Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την προχειρότητα του μέτρου, επισημαίνοντας ότι μια σειρά πρακτικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί, όπως π.χ. τι θα γίνει με τους σχολιαστές που γράφουν από το εξωτερικό, ή πώς θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή όσων ενοποιούν πολλά διαφορετικά σχόλια σε ένα μεγάλο. Και γιατί όχι τέλος στα σχόλια του Φέισμπουκ; επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης. Ο κ. υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυτή η σκέψη αλλά προς το παρόν υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες για την επιβολή φόρου και στο Φέισμπουκ.
    Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό γιατί αποκαλεί “έκτακτο” το τέλος σχολιασμού, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει επ’ αόριστον, θα είναι δηλαδή μόνιμο. “Μα και το τέλος στα ακίνητα, έκτακτο το είπαμε” απάντησε ο κ. Βενιζέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέεεεεερα.
    Δεν έχω κουράγιο ούτε να γράψω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρε Ανώνυμε είσαι μεγάλο ζουλάπι.

    Καλημέρα

    Σήμερα δεν έχω όρεξη για νέα ανάρτηση, είναι κλούβιο το μυαλό.
    Είμαστε μόνοι μας, μας τσακίζουν στους φόρους, σαν τους μποξερ έχουμε φάει τόσες μπουνιές που δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τι ταπί. Ταπί και πανικόβλητοι. Κάπου πρέπει να τελειώσει αυτό. Δεν αντέχεται άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα....
    Οσο αισιόδοξος και να ειναι κανείς πόσο να αντέξει...μέρα με τη μέρα μας καταρρακώνουν.....
    Ευτυχως που έχουμε και τον Ανώνυμο και μας τονώνει λίγο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!!ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΩΝΑΞΩ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΊΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΜΟΝΟΥΣ ΜΑΑΣ!!ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΕΒΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΤΗΜΩΡΙΑ!!Α Α Α!!ΔΕΝ ΠΑΩ ΚΑΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αφεντικο τωρα διαβασα το αρθρο!
    καλοοοοο!!!
    απο το πρωι ειμαι αναμεσα σε κοσμο και το πραγμα βραζει......δεν παει αλλο.....
    να καθαρισω τα φυσεκλικια γιατι οπου ναναι θα τα χρησιμοποιησουμε!!!
    Χουντα εχουμε......και αλλο Πολυτεχνειο δεν κοβω να υπαρχει οποτε οτι κανουμε μονοι μας!
    ποση χουντα πια αντεχει κανεις?

    γιατρε....εισαι μεγαλο ζουλαπι και εσυ!! χι χι χι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καψοράχη Είδες ο Παναγιωτάκης;
    Ατσα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλα ε!τωρα καταλαβα ποιος ειναι ο Παναγιωτακης! τα υστερα του κοσμου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φέτος προβλέπω να την βγάζουμε με ρακί.....γιατί για πετρέλαιο δεν το βλέπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. και εγω απαντω για ολα αυτα καλο ξιμερομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή