Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι γαλάζιος πλους μιας κάτασπρης φρεγάδας*


Η Χώρα λουσμένη στα χρώματα του δειλινού. Χρόνια βγάζω φωτογραφίες της Χώρας, από την πλευρά του Νημποργειού, καμιά δεν με ικανοποιεί, σε όλες βρίσκω να λείπει κάτι... Αυτό το "κάτι" που μόνο όταν είμαι εκεί μπορεί να συμπληρωθεί. Μακάρι να έπινα τώρα δα εκεί τον καφέ μου, να νοιώθω το αεράκι, ν' ακούω τη θάλασσα, να βλέπω τη Χώρα...

Το ρήμα αγναντεύω
Τούτη η αιθρία με το σύννεφο που πλέχει στον αέρα
Είναι γαλάζιος πλους μιας κάτασπρης φρεγάδας
Ιστάμενος ακουμπιστός στην κουπαστή κοιτάζω
Και βλέπω τα θηράματα των λογισμών μου
Δελφίνια που αναδύονται κ’ εισδύουν μέσ’ στο κύμα
Πεδιάδες ακρογιάλια και βουνά
Και μια ξανθή νεάνιδα που στέκει στο πλευρό μου
Μεσ’στης οποίας τα γαλήνια μάτια βλέπω
Το μέλλον της ολόκληρο και το παρόν μου.
Ανδρεας Εμπειρίκος, Ενδοχώρα

11 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη φωτογραφία με την ηρεμία της φθινοπωρινής φύσης, αλλά είναι ακόμα πιο όμορφα όταν την βλέπεις και την ζεις από κοντά.
    Σήμερα όμως έχει πάλι το αεράκι του.Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μολις γυρισα απο την βολτα μου στην κινηματογραφικη λεσχη του Βαγγελη...διαβασα την επιστολη των εκπαιδευτικων και προσπαθω να καταπιω αυτην την πικρα που μου αφησε.....που φτασαμε αληθεια! οταν μια χωρα αφηνει τα παιδια της χωρις βιβλια εχει πιασει πια πατο!δεν εχει πιο κατω.....αν τα παιδια δεν παρουν εστω και αυτην την ελαχιστη παιδεια που επαιρναν ως σημερα το μελλον εκλεισε για παντα! δεν υπαρχει μελλον !
    εξοργιζομαι και φερνω στο μυαλο μου την φωτογραφια που ειδα προ ημερων απο την βουλη των εφηβων...δειχνει μια κοπελιτσα που μολις εχει τελειωσει την ομιλια της και παιρναει μπροστα απο τον πρωθυπουργο (!) που την χειροκροτα ενω εχει ανοιγμενο στα ποδια του ενα πανακριβο i-pad τελευταιας τεχνολογιας!!!!! ετσι....ζουμε σε μια χωρα που οι πολιτικοι της εχουν i-pad και τα παιδια της δεν εχχουν βιβλια!!!!!

    συγνωμη που σας χαλω την ειδιλιακη εικονα..(σαμπως ειναι η πρωτη φορα?η γραφικη καψοραχη με τις εμμονες της ετσι?)......αλλα αυτο δεν πρεπει να περναει ετσι βρε παιδια....ποτε ποτε μερικα πραγματα οσο και να θελουμε δεν μπορουν να περνουν ετσι!

    καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγνωμη για τα ορθογραφικα...απο τα νευρα μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΨΟΡΑΧΗ ΚΑΙ ΕΝΟΙΩΣΑ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΓΙΑ ΠΙΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣ??ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ!!ΦΕΤΟΣ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΔΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΤΟΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειδυλλιακή εικόνα εννοείς την φωτογραφία της Χώρας; Δεν είναι!
    Διάβασα το πρωί το κείμενο στο blog των εκπαιδευτικών. Δεν μου έκανε εντύπωση. Σε λίγο μπορεί να είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η εκπαίδευση των παιδιών, γιατί η επιβίωση θα είναι το πρώτο και μοναδικό μέλημα.
    Καψοράχη μην αναρωτιέσαι που φτάσαμε, που θα φτάσουμε να λες...

    Το ΒΗΜagazino έχει ένα εύστοχο τίτλο στο εξώφυλλο

    ΨΩΜΙ
    ΠΑΙΔΕΙΑ
    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    ένα άρθρο 4 σελίδων που ανάμεσα στους άλλους μιλά και ο συγγραφέας που αγαπώ Χρήστος Τσιόλκας (Το χαστούκι) Οι Ελληνες στέλνουν χιλιάδες αιτήσεις για δουλειά στην Αυσταλία και οι Αυστραλοί ετοιμάζουν διημερίδα στην Αθήνα για την προσέλκυση εργατικών χεριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι βεράντες τριγύρω από το σπίτι μου είναι γεμάτες κόσμο, είχα χρόνια να δω ανθρώπους στα μπαλκόνια γιατί τα τελευταία χρόνια όλοι ήταν μέσα κλεισμένοι με τα κλιματιστικά. Πολύ ωραία ατμόσφαιρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καπνιζαν μεσα χορτο παλια
    τωρα δεν εχουν φοβο και σκανε μυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ωχ λεσ γι αφτο να νιωθει ωραια την ατμοσφαιρα το αφεντικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή